Tornar a la pàgina

Com es va declarar anteriorment, l'economia de la Grècia antiga ha estat tema de discussió duradera que continua a aquest dia. Indicat breument, la discussió va començar en la fins del segle dinou i va girar al voltant de l'aplicació si l'economia era “primitiu” o “moderna.”

Aquestes eren unes opcions pobres dels termes amb els quals conceptuen l'economia de la Grècia antiga i ésser en gran part responsable del intractabilitat de la discussió. Aquests termes són clarament normatius en caràcter de manera que essencialment la discussió fora assumida al voltant de si l'economia de la Grècia antiga era com la nostra economia “moderna”, que mai va ser definida curiosament, però pel que sembla va ser una empresa lliure, el capitalisme als  mercats de preu-fabricació  estaven interconnectats. A més, la confusió es va presentar com excedent si l'economia de la Grècia antiga era com una economia moderna en la quantitat (escala) o la qualitat (els seus principis d'organització). Passat, tals termes procuren caracteritzar l'economia de la Grècia antiga en la seva totalitat i no distingeixen clarament diferències entre regions o els ciutat-estats de Grècia, els períodes, o els sectors de l'economia (agricultura, activitats bancàries, comerç de la distància, etc.).

Veient  el comerç i l'ús extensos dels diners a Grècia a partir del cinquè segle B.C. cap a endavant, els modernistes van extrapolar l'existència d'una economia de mercat a la Grècia clàssica. Per altra banda, veient els valors socials i polítics grecs tradicionals que caracteritzen la naturalesa productiva, impersonal, i industrial de les economies de mercat modernes, els primitius indicis de l'existència del comerç extens i de l'ús dels diners en l'economia. Ni els primitius ni els modernistes podrien concebre de l'existència del comerç extens i de l'ús dels diners tret que l'economia de la Grècia antiga fos organitzada segons els principis del mercat. Per altra banda, cap dels dos costats en el discussió podria cridar activitats “econòmiques” tret que tals activitats fossin creixement productiu i dirigit.

Els mètodes històrics eren també un factor en el discussió. Historiadors antics tradicionals que van confiar en la filologia i el arqueologia va tendir per a tirar a un costat amb la interpretació modernista, mentre que els historiadors que van emprar els nous mètodes dibuixats de la sociologia i de l'antropologia van tendir per a sostenir a l'opinió del primitiu. Per exemple, Michael Rostovtzeff va muntar una abundància de dades arqueològiques per a discutir que l'escala de l'economia del Grec antic en el període hel·lenístic era tan gran que no podria ser considerat primitiu. Per altra banda, Johannes que Hasebroek va utilitzar els mètodes sociològics desenvolupats per Weber màxim per a discutir-lo que el ciutadà del Grec antic era un politicus del homo (“home polític”) i no un economicus del homo (“home econòmic”) - desenvolupà activitats econòmiques i les va subordinar als interessos polítics tradicionals.

Un moment crucial en el discussió va venir amb el treball de Karl Polanyi que va dibuixar en mètodes antropològics per a discutir que les economies no necessiten ser organitzades segons les institucions independents i autorreguladoras d'un sistema del mercat. Ell va distingir entre el “substantivist” i l'anàlisi econòmica “formalista”. L'últim, que és típic d'anàlisi econòmica avui, és apropiat solament per a les economies de mercat. Les economies de mercat funcionen independentment d'institucions non-economic i la seva característica és que els preus estan fixats segons un agregat derivat de les forces impersonales de la font i de la demanda entre un grup de mercats interconnectats. Però les mercaderies materials es poden produir, intercanviar, i valorar per mitjans amb excepció de les institucions del mercat. Tales mitjos es poden lligar a les institucions socials i polítiques non-economic, incloent intercanvi del regal o redistribució i el preu-fixar estat-controlats. Per tant, altres eines de l'anàlisi, a saber economia del “substantivist”, s'han d'emprar per a entendre'ls. Polanyi va concloure que Grècia antiga no tenia un sistema desenvolupat del mercat fins al període hel·lenístic. Abans que temps, l'economia de Grècia antiga no va abastar una esfera independent d'institucions, però “va ser encaixat alguna cosa” en altres institucions socials i polítiques. Així, Polanyi va obrir la porta a través de la qual els erudits podrien començar a examinar l'economia del Grec antic lliurement dels paràmetres normatius impostos originalment davant el discussió. Desafortunadament, l'estreta dels vells paràmetres ha estat molt fort i el discussió s'ha alliberat mai totalment de la seva influència.

 

Tornar a la pàgina