Tornar-hi

Ciutadans i no ciutadans

ELS CIUTADANS

Els únics que posseïen drets polítics eren els espartans pròpiament dits, cridats “astoi” o “ciutadans” (terme més aristocràtic que el “de polités”, habitual en altres ciutats gregues). També se'ls coneixia com “Homoioi” (“Parells” o “Iguals”). Pel que sembla, no tots els espartanos van ser “Iguals”. Existia un cert nombre de ciutadans considerats covards en el combat, als quals els historiadors denominen amb el terme llatí de “tresantes” (“els tremolosos”). Segons Heródoto, Jenofonte, Plutarc i Tucídides, als “tremolosos” se'ls sotmetia a tota classe de menyspreus i vexacions: obligació de pagar l'impost de solteria, expulsió dels equips de pilota, dels cors, dels menjars en comú, etc. El seu estat de marginació era gairebé tan absolut com el dels ilotas, amb l'excepció que ells sí podien accedir als llocs públics (sempre en els últims llocs) i que els estava permès redimir el seu deshonra mitjançant actes de valor en la guerra.

Un autèntic espartà havia de ser fill de pares espartans, haver rebut l'educació espartana, fer els seus menjars al costat dels altres ciutadans en els menjadors públics i posseir una propietat suficient com per a permetre-li sufragar les despeses de la seva ciutadania.

El nom de “Homoioi” (“Iguals”) és testimoniatge, segons Tucídides, del fet que en Esparta “s'ha instaurat la màxima igualtat entre l'estil de vida dels acomodats i el de la massa” (I, 6, 4): tots duen una vida en comuna i austera.

 

ELS NO CIUTADANS

Els hilotas són els camperols de Esparta. El seu estatus es crea amb la reforma de Licurgo. No són estrictament esclaus, sinó serfs: estan adscrits a la propietat que conreen, poden casar-se i tenir fills i es queden amb els fruits del seu treball una vegada deduïda la renda que correspon al titular de la hisenda.

De manera excepcional, els hilotas podien ser reclutats per a l'exèrcit i alliberats després. Molt més nombrosos que els ciutadans, la reforma de Licurgo els va deixar per complet al marge de la vida social. Els “Iguals”, que temien la seva rebel·lió, els declaraven solemnement la guerra cada any, els humiliaven i aterrorizaban (veure "Krypteia").

També els periecos (habitants de la perifèria), el tercer grup social de Esparta, són mantinguts al marge del cos cívic per la reforma de Licurgo, que els nega qualsevol dret polític. Encara que lliures, mai participen en les decisions. Posseïxen el monopoli del comerç i comparteixen el de la indústria i l'artesania amb els ilotas. Entre els periecos hi ha també camperols, reduïts a conrear els terrenys menys productius

Tornar-hi