Tornar-hi

Sistema Polític

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sistema Polític

El sistema polític espartà, així com l'educatiu, s'atribuïxen al mític Licurgo en el segle VII adC (encara que Plutarc ho situa entre l'IX i el VIII adC). Era aquest oncle i regente del rei Leobotas de Esparta. Havent consultat en Delfos a la Pitia, va ser cridat per aquesta "déu més que home" i va rebre un oracle aprovatori per a la futura constitució de la ciutat, la "Gran Retra", pel que sembla molt inspirada en la legislació cretense. La Gran Retra va ser probablement no escrita i hagué d'elaborar-se al llarg de les Guerres Mesenias, que van fer entrar en crisis a l'aristocràcia i a la ciutat sencera. A fi de garantir la seva subsistència es va instituir la “eunomía” o igualtat de tots davant la llei, amb el propòsit d'eliminar privilegis i descontents. Però, a diferència d'Atenes, la eunomía espartana era sinònim d'una enorme disciplina. Tots els membres de la ciutat van haver de fer sacrificis: la corona, l'aristocràcia i el poble. El sistema de Licurgo busca uneixi simbiosi en la qual coexisteixen els diversos sistemes polítics coneguts en l'àmbit grec: la monarquia (hi ha dos reis), l'oligarquia (s'establix una “gerusía” o consell d'ancians), la tirania (amb el consell de govern dels “éforos”) i la democràcia (hi ha una assemblea popular).

La eunomía

Resulta evident que la crisi del segle VII adC no podia ser resolta més que mitjançant la creació d'un exèrcit de hoplitas que succeís als guerrers a cavall o en carros. I és l'aparició de la classe de ciutadans que ho formen, a través de l'absorció de l'aristocràcia terratenient per la massa popular, el que dóna lloc a la “eunomía” (“bona llei”). Aquesta absorció es durà fins a l'extrem, a fi de crear la igualtat total. Els aristòcrates renuncien totalment als seus privilegis: en el segle VI adC, la ciutadania de Esparta conta amb entre 7.000 i 8.000 Homoioi (“Iguals”). L'aristocràcia terratenient renúncia a les seves propietats per a posar-les en comuna. Cadascú rep un lot (“klerós”, “lot-hereteu”) equivalent i inalienable: no es pot vendre ni hipotecar. El seu cultiu s'encomana als serfs de l'Estat (els ilotas), que lliuren les rendes en espècie al propietari perquè sostingui a la seva família, però sense que es pugui enriquir. Els ciutadans tenen prohibit el comerç; d'aquesta manera, tot el món està plenament disponible per a la guerra, única activitat veritablement cívica i en la qual se centra el procés educatiu, igual per a tots. La igualtat, finalment, s'estén a l'àmbit polític, ja que tots participen en l'assemblea.

L'assemblea

És aquesta la reunió de tots els iguals, convocats en dates fixes. Correspon a l'assemblea aprovar o no les propostes dels éforos (encara que sense debatre-les, doncs sembla que cap ciutadà pren la paraula), ja sigui per aclamació o, més rarament, per desplaçament dels votants. També la gerusía li sotmet els seus projectes, encara que el vot de l'assemblea no és vinculant i els ancians poden considerar que el poble s'ha equivocat. Finalment, corresponia a l'assemblea triar als éforos i als gerontes per un sistema que Aristòtil considerava pueril: uns quants magistrats, des d'un lloc tancat, amidaven la intensitat de les aclamacions que rebia cada candidat.

En realitat, el funcionament de l'assemblea en Esparta ens és poc conegut: s'ignora, per exemple, si estava permès que qualsevol ciutadà prengués la paraula per a proposar una llei o esmena, o si en definitiva l'única missió de l'assemblea era triar a éforos i gerontes. En opinió d'Aristòtil, l'assemblea tenia un poder tan limitat que ni tan sols l'esmenta com element democràtic dintre del règim polític *espartano.

Els reis

Almenys des de la reforma de Licurgo, en el segle VIII adC, Esparta conta amb dos reis, un pertanyent a la dinastia dels Agíadas i l'altre a la dels Europóntids, arrelades ambdues –segons la llegenda- en dos bessons descendents d'Hèracles. Els membres d'ambdues famílies no podien contreure matrimoni entre si i les seves tombes es trobaven en llocs distints. Ambdós reis tenien igual rang.

El poder real es transmetia al “més pròxim descendent del més pròxim ostentador del poder més proper a la reialesa” (Pierre Carlier, La royauté en Grèce avant Alexandre (La reialesa a Grècia abans d'Alejandro), AECR, 1984), és a dir, que el fill passa per davant del germà, i que àdhuc existint el dret de primogenitura, el fill nascut quan el pare és ja rei té prioritat sobre aquells nascuts abans del seu adveniment al tron. En qualsevol cas, sembla que els espartanos interpretaven amb flexibilitat aquestes normes successòries.

Els poders dels reis eren essencialment militars i religiosos. AL principi, els monarques podien fer la guerra al país que desitgessin, sent les seves decisions col·legiades. A partir del 506 adC, data del famós “divorci de Eleusis”, els reis faran les seves campanyes per separat. En el segle V adC sembla que és ja l'assemblea la qual vota la guerra i els éforos qui decideixen sobre la mobilització. El rei, qualsevol que sigui, és sempre el “hegemón” o comandant en cap durant les campanyes militars; té autoritat sobre els altres generals, pot acordar treves i combat en primera línia en l'ala dreta, protegit pel seu guàrdia d'honor de cent homes, els “Hippeis”.

La gerusía

La gerusía o consell d'ancians estava constituïda pels dos reis i per altres vint-i-vuit homes majors de seixanta anys, triats per aclamación de l'assemblea després de presentar la seva candidatura. Triats per la seva sensatesa i capacitat militar, la majoria dels gerontes pertanyien a les grans famílies de Esparta, malgrat que, en teoria, qualsevol ciutadà, àdhuc sense fortuna o rang elevat, podia presentar-se al càrrec.

El paper polític de la gerusía era de gran importància i no rendia comptes a ningú. Sembla que a ella li corresponia el monopoli de la proposta i elaboració de noves lleis, estava encarregada de gestionar tots els assumptes de política interna i tenia competència per a jutjar als reis. També posseïa, en la pràctica, el dret de veto sobre les decisions de l'assemblea, encara que fins al segle III a. de C. no es coneix cap cas en el qual ho fes efectiu.

Els ancians constituïen també una espècie de tribunal suprem que jutjava els delictes i podia imposar la pena de mort o la pèrdua dels drets cívics.

Els éforos

Els éforos (“supervisors”), preexistents a la reforma de Licurgo, formaven un col·legi de cinc magistrats triats per l'assemblea per a un mandat anual. El seu rang era similar al dels reis, dels quals constituïen un autèntic contrapoder. No eren reelegibles i, al terme del seu mandat, havien de sotmetre's a una rendició de comptes si així ho exigirien els seus successors. En aquest cas podien ser condemnats fins i tot a la pena de mort.

El col·legi dels éforos va ser el més semblat a un poder executiu modern que va arribar a conèixer l'antiga Grècia. Com el seu nom indica, estaven encarregats de supervisar als reis i a la resta dels habitants de la ciutat, arribant la seva autoritat al mateix aspecte físic de les persones. Ells eren qui vigilaven el respecte a les tradicions, imposaven sancions i penes de presó (fins i tot als mateixos reis) i podien ordenar execucions (de vegades extrajudicials, com les dels *ilotas durant la krypteia). També es feien càrrec dels afers exteriors, executant les decisions de l'assemblea (presidida per ells), ordenant mobilitzacions i prenent qualsevol decisió urgent que fos necessària. Un dels éforos era el “epónimo”, és a dir, donava el seu nom a l'any, encara que es desconeix la forma que se li escollia. Els noms dels altres apareixien darrere en els documents oficials, per ordre alfabètic.

El poder dels éforos va ser tan ampli que Aristòtil ho equipara al dels tirans. En realitat, la seva funció teòrica era la de representar al poble i, de fet, Ciceró els compara en La República als *tribunos de la plebe. Tots els mesos els reis juraven respectar les lleis, mentre que els *éforos juraven defensar el poder real però al seu torn lideraven a les polis

 

Tornar-hi