Tornar a l'índex

Aixecaments de

boltxevics i tsaristes

Al maig, Lenin va assenyalar que el país ""estava mil vegades més a l’esquerra que els mentxevics i cent vegades més que els boltxevics". ". Efectivament, l'ambient entre els soldats, obrers i camperols era cada vegada més a l'esquerra. No obstant això, el govern va girar cada vegada més a la dreta. Aquesta polarització social esclataria al juliol.

Pressionat pels aliats, el Govern porta a terme una ofensiva militar que acaba en fracàs. Els cadets aprofiten la crisi per a dimitir i Kerensky assumeix la prefectura del govern, incloent en el nou govern només a eseristes i menxevics. A l'intentar traslladar els destacaments de Petrogrado al capdavant, els soldats es revolten i els obrers se'ls uneixen immediatament. Prenen els carrers exigint la destitució del govern, tot el poder als soviets, la nacionalització de la terra i la indústria, el control obrer, la fi de la guerra, etc.

- boltxevics -

Els boltxevics, que han fet una massiva labor de propaganda contra el govern exigint el traspàs de tots els poders als soviets, consideren prematura l'acció i s'oposen a ella. Expliquen que el moment per a una nova insurrecció no havia arribat encara. Seguint l'estratègia leninista, els boltxevics veien necessari guanyar-se primer la majoria en els soviets abans d'iniciar una nova insurrecció.

Però, les seves idees feia temps que havien calat en les principals ciutats i, sobretot, en la capital, Petrogrado. Pel que no només no són capaces de detenir el moviment sinó que, per primera vegada, són esbroncats.  la por que els produeix el fet de que les manifestacions es descontrolessin, decideixen posar-se al capdavant de les mateixes per a dirigir el moviment.

Però, el govern veu l'oportunitat de desfer-se d'una vegada per sempre dels boltxevics. Li va donar la culpa dels incidents als boltxevics. Fa circular la mentida que Lenin és un espia alemany, publicant diversos documents falsos que així ho testifiquen. Aquesta maniobra, al costat de la utilització demagògica del tren segellat, fa que els regiments neutrals es passin al bàndol del govern. Els obrers es senten confosos.

En aquesta conjuntura favorable, s'inicia el terror. Es prohibeix la premsa boltxevic, es deté a Trotsky i Kámenev, s'assalten els locals... Però, aquestes mesures no aconsegueixen destruir al partit. Ràpidament engeguen altre diari amb distint nom. Lenin és posat fora de perill pel partit a Finlàndia on acaba "L'estat i la revolució". Els quadres més coneguts passen a una semi-clandestinitat.

La burgesia decideix que ha arribat l'hora d'actuar. De comú acord amb la noblesa tsarista, els aliats i l'Estat Major, s'organitza un cop d'estat. L'encarregat de donar-lo és un general de plena confiança de Kerensky, Kornilov. aquest es dirigeix amb tropes cosaques lleials al seu comandament contra Petrogrado, principal focus revolucionari. Kerensky destitueix a Kornilov i els ministres cadets dimiteixen. Els mentxevics també es van. Kerensky es veu sol i negocia una solució amb Kornilov.

Mentrestant, en un Petrogrado abandonat pel govern els soviets organitzen la defensa. Els marins del Bàltic posen en llibertat als boltxevics detinguts, el partit surt a la llum pública i els seus quadres i militants aconsegueixen de nou una majoria aixafadora en la guarnició i en les fàbriques. Trotsky torna a la presidència del Soviet i forma el Comitè Militar Revolucionari, un òrgan del soviet que ajunta les tropes amb la recent creada guàrdia vermella, composta per grups d'obrers armats.

Les tropes de Kornilov no són capaces ni d'arribar a la capital. Els ferroviaris fan detenir i dispersar els trens que transporten les tropes. El 3 de setembre Kornilov desisteix i es lliura al Govern. Els boltxevics treuen profit d'aquesta victòria. El 13 de setembre Lenin envia dues cartes al Comitè Central (CC) del Partit Boltxevic en les quals planteja que les condicions per a la presa del poder ja han madurat ja que els boltxevics tenen una majoria còmoda en els soviets.

Però, la majoria del CC, capitanejat per Zinoniev i Kámenev, s'oposa a la insurrecció. Pensen que les condicions segueixen tan prematures o més que al juliol. Trotsky li va donar suport però a condició d'esperar al Congrés dels Soviets que es reuneix a la fi d'octubre. Lenin només obté el suport del jove Smilgá, president del soviet de Finlàndia. Desesperat, dimiteix  i es lliura a una lluita sense caserna per a guanyar al partit a la seva idea d'insurrecció.

El 10 d'octubre, Lenin, disfressat i afaitat, arriba a Petrogrado. Serà l'inici de l'insurrecció.

Tornar a l'índex