Tornar a l'índex

Stalin decreta 

l'abolició de la Komintern

El "Komintern", l'organització a la qual pertanyien tots els partits comunistes del món, es va crear en el seu moment per a coordinar l'activitat del moviment comunista internacional, encara que en realitat es tractava d'un instrument que servia a Stalin per controlar als "partits germans" i afavorir la política exterior de l'Estat Soviètic. Organisme internacional, obedient als desitjos de Moscou (on estava la seu de l'organització), el "Komintern" es va convertir durant els anys trenta en el símbol de la futura revolució mundial i un atac per als països democràtics que veien en els seus respectius partits comunistes una cinquena columna al servei de l’URSS.
Amb la intenció de conquistar la total confiança dels aliats occidentals, Stalin va decidir dissoldre el "Komintern" per a demostrar que, des d'aquell moment, els diversos partits comunistes nacionals quedarien lliures de qualsevol obligació amb Moscou i lliures per a enfrontar-se al costat de les altres forces democràtiques contra l'enemic nazi-feixista. La decisió de dissolució es va prendre el 22 de maig de 1943 en el Presidium del Comitè executiu de la Internacional Comunista amb una resolució que declarava "antiquada" tota l'organització, que "s'estava convertint en un obstacle en el camí del reforçament dels partits obrers nacionals". La moció explicava que la guerra havia demostrat un fet importantíssim: "Mentre en els Països de l'Eix era important per a la classe obrera obstinar-se a enderrocar al govern, en els Països de les Nacions Unides, per contra, era un deure la classe obrera donar suport l'esforç bèl·lic del govern". L'estrany document acabava així: "El comitè executiu convida als seus sostenidors a concentrar-se en la destrucció del feixisme alemany i dels seus vassalls". El document estava signat per les següents persones, membres tots del Presidium: Gottwald, Dimitrov, Zdanov, Kolarov, Koplening, Kuusinen, Manuilskij, Marty, Pieck, Thorez, Florí, Ercoli (és a dir, Togliatti), així com els següents representants de les seccions: Biano (Itàlia), Dolores Ibárruri (Espanya), Lechitinen (Finlàndia), Anna Pauker (Romania), M. Rakosi (Hongria).
 Pocs dies després, en una declaració a Harold King, de l'agència "Reuter", Stalin va afirmar que la dissolució era "justa i oportuna" i que "desemmascarava la mentida nazi que Moscou volia interferir en la vida dels altres Estats, és a dir, "boltxevissar-los"... facilitava també l'acció dels patriotes per a unir totes les forces progressistes, independentment dels vincles de partit i de les opinions polítiques... era particularment oportuna, ja que la "bèstia feixista" estava tocant fons quant a energies degut al fet que les nacions amants de la pau van organitzar contra ella un assalt comú salvant així a totes les nacions del jou feixista...". La dissolució del "Komintern" va voler ser un gest dissuasiu de cara als aliats occidentals. Per altra banda, no hi ha dubte que era un instrument inútil ja que la imminent victòria donaria a la URSS un dirigent superior i més eficaç.

Tornar a l'índex