Tornar-hi

 

CANVIS EN LA POBLACIÓ I EN L'AGRICULTURA

 

CANVIS DEMOGRÀFICS

A l'inici del segle XVIII la població anglesa va començar a augmentar. Aquest creixement continuaria fins a la segona meitat del segle XX.
Les causes de l'increment demogràfic van ser el manteniment d'una alta taxa de natalitat i una baixa taxa de mortalitat.
La mortalitat va baixar per causes diferents :

  • Desaparició de les grans pestes

  • La implantació de mesures higièniques i sanitàries

  • Construcció de claveguerams

  • Desaparició de les grans fams
                       

CANVIS EN L'AGRICULTURA

- Canvis tècnics

Abans del segle XVIII, les terres s'havien de deixar en guaret, però a Anglaterra gràcies al sistema Norfolk es va aconseguir fer una rotació quadriennal sense guaret i que feia possible que el camp sempre fos productiu.

L'estabulació dels ramats, l'aparició de nous productes portats d' Amèrica i la introducció de noves eines van completar els canvis i van fer que la productivitat del camp anglès s'incrementés moltíssim.


- Canvis socials

Els grans propietaris anglesos van fer fora de les seves terres molts pagesos. Alguns d'aquests pagesos es convertirien en jornalers agrícoles, i molts altres van haver de marxar a les ciutats per poder trobar una feina i per això les ciutats van augmentar de població.



EL CREIXEMENT DE LES CIUTATS

Les ciutats van superar les antigues muralles i es van haver de construir ràpidament nous barris on van anar a viure els més rics. En canvi els nouvinguts i els treballadors van assentar-se en les zones més antigues al costat de les grans indústries.
Aquestes cases solien estar molt degradades.
Malgrat el creixement que van experimentar, les ciutats no van poder organitzar correctament tot l'increment demogràfic. Una part important de la població anglesa va emigrar cap a altres continents.
Durant el segle XIX aquesta emigració va portar molts anglesos als Estats Units, al Canadà i a altres llocs del món. L'emigració va ser particularment intensa a Irlanda, on les crisis agràries i la manca d'industrialització obligaren a més de dos milions de persones a marxar de la seva terra.
En tot aquest període del segle XIX disset milions de persones van abandonar les Illes Britàniques.

 

Tornar-hi