Tornar-hi

Budisme

 
Les transformacions socials ocorregudes en l'Índia durant els segles VII i VI a.C., van possibilitar la sortida de noves ideologies religioses, entre les quals es troba el budisme. Aquest, abandonant antics conceptes, va fer del propi ésser humà, apartat de qualsevol divinitat o ajuda exterior, l’única font de salvació.
Budisme és el nom donat pels occidentals al sistema religiós fundat en l'Índia al voltant del segle V a.C., per Sidharta Gautama, cridat el Buda (del sànscrit buddha, "despertat, il·luminat"). En l'Orient se l'hi denomina Buddha-marga (camí de Buda), Buddha-dharma (llei de Buda) o Sad-dharma (llei correcta o perfecta). Té per fi la realització plena de la naturalesa humana i la creació d'una societat perfecta i pacífica.
La tradició budista admet que, a més de Sidharta Gautama, el naixement del qual va tenir lloc per l'any 560 a. de C., altres Budes han viscut sense donar-se a conèixer. Tot aquell que busca la il·luminació, igual que els que, després d'aconseguir-la, es dediquen a salvar al prògim, es tornen Bodhisattvas (Budes).

 

Resum històric

El primer text conegut de Buda tracta de la seva vida va ser escrit 400 anys després de la seva mort, encara que existeixen inscripcions budistes anteriors, en restes de pedra.
Els textos referents al naixement de Buda gairebé sempre emboliquen aquest esdeveniment en una atmosfera poètica i piadosa. Fill del rei Shuddodana, Buda va ser concebut en el ventre de la reina Maya  per un petit elefant blanc. Sense causar-li cap sofriment a la seva mare, va venir al món en un bosc tranquil, voltat de flors, deus i arbres fruiters. Va néixer amb quaranta dents i dient: "Sóc el senyor del món". Coneixia també al néixer 74 alfabets, inclusivament el xinès, i tenia vuitanta  senyals físiques distintives del futur Buda. Aquesta és una de les llegendes sobre el seu naixement.
Per les informacions més comprovades sabem que Sidharta Gautama va néixer per l'anus 560 a. de C. (556?) en Kapilavastu, capital d'un petit regne pròxim a l’Himalaia, en l'actual frontera de Nepal. Pas la seva infància i la seva joventut en la cort del seu pare, el rei Shuddodana, envoltat de luxe principesc. Sent encara jove, amb la seva cosina Yassodhara, i va tenir un fill a qui li van donar el nom de Rahula.
Sidharta va tenir la seva crisi religiosa prop dels trenta anys. Tot el que es diu de la seva experiència religiosa es basa en la llegenda de les quatre trobades


Doctrines

Déu — En el budisme original no existeix la idea d'un déu suprem que opera sobre el món. La idea de la divinitat, per a Buda, era semblant a la dels brahmanes,6 amb l’excepció de no admetre un Déu creador: Ishvara.
L’univers — El budisme difereix de l’hinduisme quant a la concepció de l’univers. Les creacions periòdiques dels sistemes còsmics són regides per una llei eterna, i el procés mai va tenir començament i mai tindrà fi.
Buda — Algunes sectes ho van divinitzar; unes altres al·leguen que deixà d'existir a l'arribar al Nirvana; unes altres afirmen que segueix venint al món en diferents i sublims reencarnacions. Molta fantasia i molt misticisme s'uneixen a la seva persona. Els noms que se li donen, mostren les distintes idees sobre Buda.
— Sidharta Gautama — Sidharta, nom propi; Gautama, nom de la família.
— Shakyamuni — El savi de la tribu dels Shakyas.
— Bhagavat — El benaventurat.
— Tathdgata — El perfecte que va veure.
— Jina — El victoriós.
— Buda — L'il·luminat, l'home que va despertar.
— Mara — És el dimoni de les il·lusions, pare de tres filles: Voluptuositat, Cobdícia i Inquietud. Segons el budisme, Mara, lluita constantment amb l'home, no permetent que aquest abast el Nirvana.
Samsara — És el cercle dels renaixements successius. Amb la transmigració de l'ànima a altres cossos havia també una retribució. El samsara per al budisme és infinit; fins als déus estan subjectes a aquesta llei. Solament arribant al Nirvana quedaria l'home lliure del samsara.
Karma — En les reencarnacions, el que una persona practica en una vida, s'incorpora a la pròxima. Si l'individu va ser bon, seguirà sent-ho al llarg de les infinites vides; si va ser dolent, s’anirà degradant i acabés per néixer esclau o insecte. És la llei de "El qual la fa, la paga".
L'home — La visió budista de la naturalesa humana diu que l'home en la seva existència no és bon ni dolent, pot  tornar-se bo o dolent conforme a la seva conducta. Algunes escoles creuen que l'home té tendències innates per al bé; unes altres realcen que a la naturalesa humana, amb el seu egoisme, la seva ignorància i altres factors negatius, li és difícil o impossible fer que l'home venci pels seus propis esforços.
El Nirvana — "El deixeble que hagi renunciat al plaer i al desig, i el qual és ric en saviesa, aquest arriba a en aquest mateix món, l’alliberació de la mort, el Nirvana, l'estatge etern." (Buda)
El Nirvana és la extinció de l'ésser, una auto-extinció que tota la idea de personalitat individual cessa, deixa d'existir. No havent, per consegüent, gens que pugui renéixer, l'ànima s'extingeix en el no-res, en la felicitat eterna, en el no ser.
Tota la doctrina budista té la mira de dur a l'home a extingir-se a si mateix. És l’únic mig d'escapar als horrors del samsara. L'home que aconsegueix arribar a aquesta etapa, és lliure. La felicitat no existeix; és la alliberació del dolor. L’alliberació del dolor acaba en EL NO-RES!
Seriosa sorprenent: perdre tant temps en la terra amb especulacions filosòfiques, religiositat i altres coses mes, tan sol per a arribar al no-res. . .
El sofriment — "És molt  difícil penetrar amb la punta d'un cabell trencat unes cent vegades en un tros de cabell igualment trencat. És més difícil comprendre el fet que tot és sofriment. La universalitat del dolor solament s'evidencia paulatinament, a mesura que l'home adquireix una experiència d’il·luminació espiritual, vencent així la causa del sofriment i del fluix transmigratori, a saber, la ignorància, la il·lusió, ..." (Buda)
El suïcidi — El budisme no admet el suïcidi, que considera inútil, ja que duu a l'home a una nova reencarnació, de tornada al món i als dolors. En canvi, si l'home ja arriba al nirvana, el suïcidi és indiferent, perquè ja no existeix més. En aquest cas, creient fer el bé, veiem monjos budistes que moren carbonitzats en protesta per alguna cosa que afligeix als homes. Deixant d'existir, reposés en la incommensurable pau del nirvana; el no ser!.

Les tres marques 

Tradicionalment el budisme es distingeix de les altres religions per les canomenades tres marques: impermanència, insubstancialitat i nirvana. La idea de la impermanència sosté que no existeix en el món res que sigui etern i perenne. La de la insubstancialitat, que els fenòmens no tenen un nucli estable que determini la seva naturalesa; són combinacions. La idea del nirvana ja l'hem comentat en una exposició anterior.
Les quatre veritats nobles — Aquestes veritats componen, en la visió budista, la llei fonamental de l'univers. Són la doctrina base de totes les escoles i sectes del budisme.
1. Sobre el dolor: El naixement és dolor, la vellesa és dolor, la malaltia és dolor, la mort és dolor, el contacte amb el desagradable és dolor, la separació del que és agradable és dolor, no realitzar els desitjos és dolor. En resum, els components de la individualitat, a saber, el cos, les sensacions, les percepcions, les formacions psíquiques i la consciència (coneixement), són dolor.
2. Sobre el origen del dolor: El desig d'existir és el qual condueix al renaixement, el qual porta el plaer i la cobdícia, el qual busca la seva satisfacció; la fam d'experiència sensorial, la fam de seguir vivint.
3. Sobre la supressió del dolor: L’extinció completa del desig, a fi que no hagi passió. Allunyar-lo de si, renunciar al desig, lliurar-se d'ell i no donar-li cap lloc .
4. Sobre el camí que porta a la supressió del dolor: El sagrat camí de vuit passos:la rectitud en: visions , voluntat, llenguatge, conducta, mitjans de subsistència, esforç, desvetllament i concentració.

 

Tornar-hi