Tornar-hi

L'any final: 1918

 

 

 

Els primers mesos de 1918 no van resultar favorables per a les potències aliades. Rússia va signar el 3 de març la Pau de Brest-Litovsk, per la qual es posava fi oficialment a la guerra entre aquesta nació i els Imperis Centrals; el 7 de maig, Romania va signar el Tractat de Bucarest, segons el qual devia cedir la regió de Dobrudja a Bulgària, els passos de la serralada dels Càrpats a Àustria-Hongria i concedir a Alemanya un arrendament a llarg termini dels pous de petroli romanesos.

 

El final de la guerra en Europa

Els aliats van emprendre una ofensiva sobre les línies alemanyes establertes en Amiens (del 8 al 11 d'agost); els alemanys es van rendir tres mesos després. Les forces britàniques i franceses van guanyar la segona batalla del Somme i la cinquena batalla d'Arres durant l'última setmana d'agost i els primers dies de setembre, i van fer retrocedir als alemanys fins a la Línia Hindenburg. La resta de les tropes alemanyes va ser reduït pels nord-americans en la batalla de Saint-Mihiel (12 i 13 de setembre). Els britànics van avançar cap a Cambrai a l'octubre i principis de novembre, i els nord-americans van travessar el bosc de Argonne. L'últim atac va assolir trencar les línies alemanyes establertes entre Metz i Calmen. Com resultat d'aquestes ofensives, Ludendorff va demanar al govern alemany que sol·licités un armistici a l'enemic. El govern alemany va iniciar les converses amb els aliats (octubre), però aquestes van fracassar quan el president Wilson va insistir a negociar únicament amb règims democràtics. Mentrestant, els britànics realitzaven importants progressos en el nord de França i al llarg de la costa belga, i les tropes franceses i nord-americanes van arribar A Calmen el 10 de novembre. La Línia Hindenburg havia estat completament aniquilada al començament d'aquest mes, i els alemanys es retiraven amb rapidesa de tot el front occidental. La derrota de l'exèrcit alemany va tenir repercussions en l'interior del país que van afectar de forma molt negativa al govern establert. La flota alemanya es va amotinar, el rei de Baviera va ser destronat per un aixecament i l'emperador Guillem II va abdicar al novembre i va fugir als Països Baixos. El dia 9 d'aquest mateix mes es va proclamar la República de Weimar a Alemanya, el govern de la qual va enviar una comissió per a negociar amb els aliats. A les cinc del matí del 11 de novembre va tenir lloc en el bosc de Compiègne la signatura del armistici entre Alemanya i els aliats; aquest document estava basat en les condicions establertes pels vencedors; aquest mateix matí van cessar les hostilitats en el front occidental.

 

La guerra en les colònies

Les forces destacades en les colònies alemanyes d'Àfrica i l'oceà Pacífic, llevat de les quals es trobaven a Àfrica oriental a la fi de 1917 i durant 1918, van lluitar a la defensiva la major part del temps. Van ser derrotades amb rapidesa en uns casos i gradualment en uns altres, però pràcticament totes s'havien rendit als aliats cap al final de la guerra (1918).

Tornar-hi