Tornar-hi

Expressionisme

Introducció


El terme "Expressionisme" es pot utilitzar en dos sentits:
  1. Tendència d’alguns artistes, en qualsevol període de la Història, a distorsionar i exagerar deliberadament les formes per tal de posar èmfasi en els continguts
  2.  Període determinat de la Història de l’art alemany de principis del s. XX. En aquest sentit podem definir " l’Expressionisme alemany" com un moviment que té el seu origen en el tractament revolucionari del color i de la forma característics de Gauguin i en la influència del pintor E. Munch a Alemanya.

Durant els anys anteriors a la Primera Guerra Mundial sorgiren a Alemanya nombroses associacions d’artistes que s’agrupaven per a exposar conjuntament i per convidar els artistes estrangers que es consideraven més renovadors. A diferència del que passava a França, on l’activitat artística es concentrava a París, a Alemanya foren les ciutats de províncies, com Munic o Dresde, les més actives. Els grups més importants foren:

   "DIE BRÜCKE" (EL PONT), format l’any 1905 a Dresde entorn d’Ernst Ludwig Kirchner (1883-1938), amb Erick Heckel (1867-1956), Otto Mueller(1874-1930), Hans Schmidt-Rottluf i més tard, Emil Nolde (1867-1956) i Pechstein. L’any 1910 el grup es traslladà a Berlín.
Aquests pintors reaccionaren contra el refinament del modernisme i, seguint la tendència de la Secessió de Munic, reivindicaven una forma de pintar alliberadora i compromesa políticament. Pintaven de manera tosca i grollera, emprant colors sense criteris de versemblança: el color era per a ells un atribut que conferia significat (l’àngel blau, el dimoni vermell).  Pintaven amb pinzellades gruixudes i ràpides, de factura molt descuidada, com si no tinguessin tècnica. Traçaven contorns molt angulosos, en part degut a la influència dels procediments característics del gravat sobre fusta, que els pintors del grup van recuperar com a tècnica de la tradició popular alemanya.
Pintaven motius sense cap transcendència: el taller del pintor, sortides al camp i escenes de bany en la Natura, escenes de prostíbul...
Fou un moviment paral·lel al francès, però amb unes connotacions de revolta social més accentuades . La forma de pintar d’aquests artistes respon a la creença que l’artista podia transmetre, directament a través de l’art, els seus sentiments i les seves emocions. Hi ha, en els expressionistes de Die Brücke, una "poètica de la lletjor", una complaença en les distorsions i en la degradació de la realitat que respon a la seva visió de la condició humana: una societat degradada, pervertida i alienada des de la seva fundació, la societat alemanya dels temps de l’imperi de Guillem II.
La renúncia a les tècniques acadèmiques permetia una relació més directa i espontània entre l’emoció de l’artista i la seva plasmació plàstica. Aquest "alliberament" implicava també una actitud de rebuig de les convencions socials i de les coaccions de la civilització, per viure d’una manera més autèntica.

    EL GRUP DE MUNIC: DER BLAUE REITER (EL GENET BLAU)
L’any 1911 el pintor d’origen rus V. Kandinsky formà a Munic un altre grup sorgit de l’escissió de La Nova Associació d’Artistes: l’acompanyaven Franz Marc, August Macke, A. Jawlewsky ,Alfred Kubin, i posteriorment Paul Klee.
Tenien molts punts en comú amb el grup "El Pont" però eren menys agressius, menys "primitius" i més espirituals, menys experimentalistes i més especulatius. Els interessaven més els aspectes formals que els continguts de protesta.
Amb Kandinsky, negaven el fonament clàssic de l’art, la renovació de l’art s’hauria de fonamentar en l’irracionalisme, en la investigació del grafisme infantil i en la recerca d’un estat primigeni de l’expressió plàstica que fos incontaminat i innocent.
El grup convidà a exposar amb ells molts artistes estrangers, en especial els que treballaven a París.

EL GRUP NEUE SACHLICHKEIT, NOVA OBJECTIVITAT, Berlín 1920- 1930 El grup "Nova Objectivitat" sorgí a Berlín després de la Primera Guerra Mundial com a reacció contra l’espiritualisme i les tendències abstractes de l’etapa anterior. Otto Dix, Georg Grosz i Max Beckmann eren els components més destacats.
L’art ,segons ells, havia d’arrelar en les contradiccions de la realitat, no es podia eludir la duresa i la crueltat que els horrors de la guerra havien mostrat. Calia fer un art de contingut revolucionari , que fos útil als homes.
Aquesta reacció té a veure amb l’esfondrament del l’Imperi alemany i la caiguda de la dinastia dels Hohenzollern. La proclamació de la República a Weimar oferia esperances de llibertat, però la misèria i la desmoralització produïdes per la humiliació de la derrota alemanya a la Primera Guerra Mundial, la tensió pre-revolucionària generada pel triomf de la Revolució Boltxevic a Rússia, i la debilitat del govern republicà , creaven una situació difícil que calia superar. Així sorgí un "realisme expressionista" fortament marcat per la ideologia socialista, a mig camí entre la crònica, el reportatge social o el documental de denúncia.

 

GEORGE GROSZ
OTTO DIX
MAX BECKMANN

Tornar-hi