Tornar-hi

<<Les magistratures locals>>

La política local tenia la seva base en les magistratures. Aquestes magistratures, segmentades en nivells, eren les encarregades del govern local. El període de vigència de les magistratures era d'un any. De menor a major rang, les magistratures es dividien en:
  •  Cuestores: Els cuestores eren els encarregats de la recaptació i formaven el rang inferior de la magistratura. Els cuestores locals estaven en contacte amb els provincials per a l'administració dels impostos.
  • Edils: Encarregats de la seguretat pública i d'imposar sancions, així com de l'organització dels jocs i la regulació del funcionament dels mercats.
  • Duoviros i Quattuorviros: El «duunvirato» era el màxim rang en la magistratura local, els duoviros eren el també el màxim poder executiu del municipi. S'encarregaven d'elaborar el cens, de la designació dels jutges, l'administració de les finances i del compliment dels preceptes religiosos en la ciutat.

Les magistratures locals eren triades anualment per sufragi entre els ciutadans, i es triarien dos magistrats per a cadascuna d'elles, és a dir, dues cuestores, dos edils i dos duoviros. En algunes ocasions, els magistrats tenien dret al veto sobre les decisions del seu col·lega. D'altra banda, l'accés a la magistratura es trobava limitat a aquells ciutadans la capacitat econòmica dels quals li permetés plantar cara al pagament de la «summa honoraria», una quantitat estipulada per llei que havia d'havia de gastar-se en l'organització de jocs, així com en altres activitats municipals, cridades «evergéticas». Aquestes activitats consistien no només en l'organització d'espectacles lúdics, sinó que incloïen a més la construcció de tot tipus d'infraestructures necessàries per al progrés urbà així com de temples i altres edificis d'ús públic. D'aquestes activitats queda una nodrida constància en la epigrafía repartida per tota Hispania, on les famílies importants feien constar la seva contribució al desenvolupament de les ciutats. En l'aspecte econòmic, les activitats desenvolupades per les magistratures representaven un aporti fonamental per a l'economia de la zona a causa de la redistribució de part de la riquesa acumulada per aquestes famílies.

Tornar-hi