Tornar-hi

Termes 

Són construccions edificades pels romans.Existien dos tipus de termes: les públiques i les privades. En les públiques podia entrar tot el món, ja que la cultura romana entenia el bany com una activitat social, de caràcter lúdic i terapèutic. En aquest sentit, tenien lloc -a més del bany- activitats tan diverses com l'esport, els tractaments estètics, el joc o els negocis. Les termes privades, no obstant això, formaven part de l'àmbit domèstic i es destinaven al bany familiar. Aquest és el cas de les Termes de Sant Boi de Llobregat - construïdes a la fi del segle II d. de C.- les quals estaven integrades en la vila romana que es va descobrint a poc a poc per tot el nucli antic. L'edifici termal es va utilitzar, probablement destinat a diversos usos, fins a bé entrat el període visigòtic. En el segle XVII, es va construir sobre les mateixes una masia que les va protegir fins a la seva descobriment en l'any 1953. Eren un bany o edifici termal destinat a la higiene, lloc de reunions, tertúlies, gimnàs, i espai cultural. En gairebé totes les cases havia un balenum i qui no el tenia podia acudir als bany públics, construïts per particulars, i altres de major grandària i luxe, les termes. Les termes eren propietat de l'estat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L'arrendador cobrava una petita quantitat, de vegades s'obsequiava al poble amb entrada gratis durant tot l'any. El sistema que s'utilitzava per a escalfar l'aigua ho va inventar un industrial anomenat Sergio Orata el qual inventà un sistema d'escalfament de l'aigua.

Un forn, construït sota una càmera especial i escalfat per carbó, irradiava un aire calent que era conduït per un tub a través de cavitats del sòl i de maons buits de les parets.
Les parts d'una terma són:

  • Tabernae botigues adossades a les sales de banys on es venien begudes i menjar.
  • Caldarium bany d'aigua calenta. En les grans termes havien piscines on poder nedar, en les més petites, el bany es prenia en l a banyera.

 

  • Frigidarium era la sala destinada als banys d'aigua freda.
  • Tepidarium habitació de temperatura tèbia que preparava al banyista per a la de l'aigua calenta.
  • Apodyterium habitació pròxima al pòrtic de l'entrada on deixaven les robes els banyistes.

Tornar-hi