Tornar-hi

LA CAMPANYA NAVAL

Els romans van arribar a la conclusió que l'única manera de batre al seu enemic era privar-li del seu avantatge en el mar. Però Roma, la història militar del qual ha transcorregut sempre en sòl italià, mancava de flota i d'experiència naval. Per contra els cartaginesos, descendents dels navegants fenicis, dominaven tot el Mediterrani occidental i posseïen la millor flota de l'època. Amb aquests precedents, la decisió romana de combatre en el mar resulta inaudita fins i tot avui dia.
No obstant, els romans es van emprar a fons en la seva obstinació. En el 261 a d aconsegueixen botar de les seves improvisades drassanes més d'un centenar de quinquimerres: eren les naus més modernes de l'època, amb una gran maniobrabilidad fruit de les seves cinc files de rems.
Els historiadors romans relaten que tal construcció va ser possible gràcies a la captura d'una nau cartaginesa encallada. La nau va poder ser capturada abans que els seus tripulants tinguessin temps d'incendiar-la, el que va permetre als enginyers romans estudiar-la i copiar-la peça per peça. El més probable és que contessin en el seu esforç naval amb l'ajuda i experiència d'algunes ciutats marítimes aliades.
Els romans eren conscients de la seva inferioritat i inexperiència, així que van decidir convertir les batalles navals en combats terrestres, on eren superiors. Per a això van idear un sistema: la nau romana, pròxima a l'enemiga deixava caure un pont mòbil, que quedava fermament ancorat gràcies a uns garfis de ferro cridats "corvus" (corbs) situats en la seva part inferior. Una vegada les dues naus quedaven unides, els legionaris romans abordaven el vaixell cartaginès i vencien a la seva feble infanteria.
D'aquesta enginyosa forma, la flota romana del cònsol '' cayo duilio nepote'' va sorprendre i va vèncer a la flota cartaginesa en milas milazzo, en l'any 260 aC, en el que va anar la primera victòria naval de la història romana. No obstant això, a pesar del cop, la victòria no va ser decisiva, ja que la flota de cartago es va conservar la seva capacitat per a abastir els seus enclavaments sicilians de panormo (Palerm) i lilebeo, mentre que inexperiència naval romana provocava freqüents naufragis i pèrdues.

 

Tornar-hi