Miralls plans

Els miralls plans els utilitzem amb molta freqüència. Si ets bon observador t'hauràs fixat que la imatge produïda per un mirall pla és virtual, ja que no la podem projectar sobre una pantalla, té la mateixa grandària que l'objecte i es troba a la mateixa distància del mirall que l'objecte reflectit.

Hauràs observat també que la part dreta de la imatge correspon a la part esquerra de l'objecte i viceversa. Això s'anomena inversió lateral.

Miralls esfèrics:

 

Els miralls retrovisors dels automòbils, els que es troben en les cantonades dels carrers amb poca visibilitat, els que s'utilitzen per a la vigilància als centris comercials, els que usem als quarts de bany per veure'ns "augmentats", etc són exemples de miralls esfèrics.

A la imatge se simula la deformació de la imatge que es produeix en els miralls no plans.

 

Hi ha dues classes de miralls esfèrics, els còncaus i els convexos.

L'interior del casquet esfèric és la part reflectora.

La part reflectora està a l'exterior del casquet esfèric.

El centre de curvatura (O) és el centre de l'esfera a què pertany el casquet. Qualsevol raig que passi per aquest punt es reflectirà sense canviar de direcció. El centre del casquet esfèric (C) es denomina centre de figura. La línia blava, que passa pels dos punts anteriors es denomina eix òptic.

El focus (F) és el punt en què es concentren els rajos reflectits, per al cas dels miralls còncaus, o les seves prolongacions si es tracta de miralls convexos. Diem distància focal d'un mirall a la distància entre els punts F i C.

Formació d'imatges

En els miralls convexos sempre es forma una imatge virtual i dreta respecte a l'objecte

En els miralls còncaus, si l'objecte es troba a una distància superior a la distància focal es forma una imatge real i invertida que pot ser major o menor que l'objecte :

Si l'objecte es troba a una distància inferior a la distància focal, es forma una imatge virtual i dreta respecte a l'objecte:

Pots practicar usant el següent applet.