Tornar-hi

Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana

 

A finals de l'any 1898 es creà l'Agrupació Protectora de l'Ensenyança Catalana en un acte en què els que participaven acordaren: "Constituir una Agrupació protectora de l'ensenyança catalana, adoptant la reglamentació que apropiadament brinda la "Unió Catalanista" i a la qual entitat s'adhereix aquesta Agrupació per a coadjuvar als seus fins en general.

 

Tot seguit fou acordat també, a proposta del senyor Ciurana, fossen tres no més los càrrecs de la Junta Directiva, resultant elegits los següents: president, En Josep Fiter i Inglès; tresorer, Francisco Figueras; secretari, Enric Ciurana". L'any 1902, l'AgPED es va transformar en l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana (APEC). L'Associació, que nasqué lligada a la Unió Catalanista, ben aviat mostrà que els seus objectius tenien poca relació amb les opcions polítiques concretes i que el que pretenia era crear una escola catalana, amb tot el que això comportava, amb la qual se sentís implicada la societat catalana, tant des de les institucions públiques i privades, com des dels individus. Escoles, mestres, cursos d'estiu, concursos de llengua i d'història, llibres..., el moviment va anar creixent de forma important sobretot a partir de 1916, quan cal destacar les aportacions dels socis americans. A principis dels anys 20 es produí el moment de màxima esplendor de l'APEC, que sobrepassà els 10.000 socis i comptava amb l'adhesió de la Mancumunitat, ajuntaments i altres institucions.

 

L'any 1923, però, la Dictadura de Primo de Ribera va suposar una davallada notable de la seva expansió, encara que va continuar les diverses tasques en què es trobava implicada, que, inevitablement, van acabar l'any 1939 amb la fi de la guerra civil.
Aquesta pàgina no es proposa recordar la història de l'APEC, qui vulgui resseguir la seva trajectòria i les vinculacions que tingué amb altres institucions pot consultar Pàtria i escola. L'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana de Lluís Duran, de l'editorial afers. Des d'aquí únicament podreu entreveure la importantíssima tasca que l'Associació va fer en el camp de la renovació pedagògica a través dels textos d'algunes de les obres que va anar publicant per a ús d'infants i de joves de parla catalana. Es tracta de llibres innovadors escrits per professionals de prestigi, que encara avui se'ns presenten com a models a tenir en compte, sobretot en el seu vessant didàctic, i que, amb freqüència, marcaren un abans i un després en la història de l'ensenyament en el nostre país.

Tornar-hi