Tornar-hi

Dictadura de Primo de Rivera als Països Catalans

 

Un dels llocs on es va deixar sentir amb especial intensitat -encara que no amb crueltat personal- l'actuació política derivada d'aquests principis va ser a les terres catalanes, sobretot a Catalunya, que és la que més s'havia destacat en la defensa d'un catalanisme més definit i exigent. En l'ordre cronològic el primer que es manifesta és la destitució de la majoria de càrrecs i autoritats locals i provincials elegides anteriorment i sospitoses d'un cert catalanisme. En segon lloc, de fet quasi simultàniament, la imposició del castellà com a única llengua pública i útil i una persecució de la llengua i cultura catalanes, de manera no brutal però sí constant i enèrgica. En tercer lloc, el tancament o neutralització d'entitats i centres considerats catalanistes. I finalment la supressió de la Mancomunitat. Des del primer moment es va prohibir el català a les corporacions i institucions oficials i també a tots aquells llocs que podien prestigiar el seu ús (Església, Col·legi d'Advocats de Barcelona, ensenyament a la Universitat de Barcelona i de València, etc.). En l'àmbit privat es va obligar a redactar en castellà la documentació interna: llibres d'actes, comptabilitat... Però, sobretot, es va perseguir la projecció de futur de la llengua actuant amb gran severitat a les escoles, multant o desterrant els mestres que el parlessin o fins i tot tancant els centres d'ensenyament. En aquesta mateixa línia es va clausurar la Protectora d'Ensenyança Catalana, es va prohibir la publicació infantil La Mainada o van ser dissolts els Pomells de Joventut per catalanistes.

La descatalanització lingüística i ideològica es va procurar també mitjançant el tancament d'associacions, centres, ateneus, sospitosos de catalanistes (qualificats de separatistes en el llenguatge interessat de Primo de Rivera), o bé substituint els membres de la Junta per altres d'afins al directori. La prohibició dels Jocs Florals a Catalunya va comportar que aquests es desplacessin primer a Tolosa de Llenguadoc (1924) i després al Rosselló (Perpinyà, Font Romeu) obrint així les portes de la Catalunya Nord com a refugi d'intel·lectuals, polítics i artistes del Principat.

El català sol no podia fer-se present en l'àmbit públic sota cap concepte, fet que va obligar a traduir els noms dels carrers (de vegades no era una simple traducció sinó substitució: el carrer de la Mare de Déu de Núria passava a dir-se “de la Virgen de Covadonga”, o el dedicat a Joan Maragall acabava sent de “José Espronceda”) i el d'alguns pobles.

La intenció homogeneïtzadora de la dictadura era incompatible amb la descentralització administrativa de què gaudia Catalunya amb la Mancomunitat, per això primer es va procurar aigualir-la, fent extensiva la seva implantació a moltes altres zones de l'estat (a València va avançar força amb l'ajut d'Acción Valenciana, grup proper al directori), i quan això no va ser possible es va procurar desnaturalitzar-la i espanyolitzar-la, per acabar sent suprimida l'any 1925.

Amb el temps, però, les actuacions esmentades anteriorment van alterar la vida cívica i ciutadana i van radicalitzar moltes actituds. Esquemàticament podríem agrupar les reaccions en quatre tipus ben diferents: una resistència violenta, que avui es qualificaria de “terrorista” i que va donar lloc a petits grups com La Bandera Negra, la Societat d'Estudis Militars (SEM) o l'Organització Militar Catalana (ORMICA), i que es va manifestar en el complot de Garraf del maig de 1925; una altra seria la lluita armada oberta, amb l'intent d'invasió des de Prats de Molló el 1926, dirigida per Francesc Macià; la tercera, una reacció cultural que va comportar la publicació de nous diaris i revistes en català, l'aparició de noves editorials, la difusió més generalitzada de la literatura catalana, etc., i, finalment, una nova sensibilitat política que reafirmava la identitat entre democràcia, catalanisme i república.

Tot plegat, al marge d'altres mesures de política econòmica general (alta cotització de la pesseta, creació dels monopolis Telefónica i Campsa, fort endeutament de l'estat, etc.) van crear una sensació de falsa prosperitat econòmica que es va desemmascarar cap al final i que va ajudar a potenciar un allunyament de certs sectors burgesos catalans respecte als homes de la dictadura.

Fou un signe més de la pèrdua de suport social que desembocà en la crisi final de Primo de Rivera, el qual, a més, va incomplir moltes de les promeses inicials i no va ser capaç de regenerar cap aspecte de la vida pública tal com s'havia proposat. Provisionalment, amb la caiguda de la dictadura va caure també la monarquia i es va obrir el pas a un règim democràtic.

Tornar-hi