Tornar-hi

Arcs del Triomf

El triomf és l'entrada solemne i apoteosica a Roma d'un general victoriós, a qui la pàtria vol recompensar els seus esforços, i reconèixer i premiar la seva tàctica i el seu encert en el bon èxit de la guerra. Pròpiament és una festa religiosa, un acte oficial d'acció de gràcies del vencedor a Júpiter Òptimo Màxim, patró de la ciutat. És com una devolució gojosa a Júpiter dels auspicis que en el dia de sortida de la ciutat va recaptar en aquell mateix temple per a anar a defensar a la pàtria contra els enemics que ja han estat derrotats. Les hores que se celebra el triomf la ciutat està sotmesa a l'imperi militar; el triomfador que en aquell moment puja al Capitoli és l'únic cap de l'Estat.
El triomf no es concedia més que als magistrats i suposava en el moment de l'entrada la suprema prefectura sobre l'exèrcit. Ningú que no anés o cònsol, o impertor, o pretor podia ser rebut a Roma amb la apoteosi del triomf, encara que hagués aconseguit les majors victòries.

Els romans van percebre que l'arc de mig punt constituïa una forma geomètrica que portava la fermesa, repòs i elegància suficient, com per a assumir i subordinar a una estructura rectangular externa, carregada de helenisme, sense afeblir la força de la seva expressió. La forma que assoleixen aquesta conjunció, constituïx la major aportació de l'arquitectura romana a la composició de la façana.
L'Arc de Tito pot ser el resultat més feliç d'aquest assaig. En un matrimoni de perfecció i mestratge, l'estructura de dintel i l'arc de mig punt que, mecànicament, pertanyen més al divorci que a la conjunció, són acceptats i cadascun juga el paper que li correspon. Intercanvien força i bellesa sense que cap oculti a l'altre.
L'arc etrusc va disposar una altura equivalent a una vegada i intervé la de la seva amplària, mentre que en l'arc romà l'altura era el doble del diàmetre de l'arc. L'Arc de Triomf, per la seva bellesa, noblesa arquitectònica i per les seves proporcions pot tenir-se com una concepció mestra de l'arquitectura romana, no hi ha més que observar l'Arc de Tito, aixecat a Roma cap a l'any 80 d. de C. per a percebre aquesta apreciació i majestuocitat.. 
El treball d'aquests dos arquitectes italians va ser tan curós i respectuós, que és considerat com exemple en tots els tractats moderns de restauració arquitectònica.
Tot el caràcter i tots els supòsits que s'han atribuït a l'arquitectura romana, poden trobar-se en una succinta anàlisi de l'Arc de Triomf.

Tornar-hi